Budapest Vegan

Kedvencek

Kategóriák

Archívum

Bazsalikomos paradicsomleves...

2013.07.29. 15:24

...ami talán van olyan jó, mint a LEVES.-ban kapható névrokona. Paradicsomlevest annyi féle képpen lehet csinálni, mint lecsót (anyukám például a lisztes, édeskés verzióra esküszik, de ettem már fokhagymásan, oregánósan), és nem véletlenül hoztam fel ezt a példát, mert az én, nevetségesen egyszerű változtatom tulajdonképpen olyan, mintha lecsót készítenék, csak nem rakok bele paprikát, és a végén felöntöm zöldségleves alaplével.

Forrás: Tumblr

Hozzávalók

  • 4-6 szem nagyobb paradicsom
  • egy konzerv hámozott egész paradicsom
  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • egy szál újhagyma zölddel együtt
  • olívaolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • két teáskanál oregánó
  • sok friss bazsalikom vagy 3-5 teáskanál őrölt bazsalikom
  • egy késhegynyi Erős Pista (nem fontos)
  • egy kocka bio zöldségleves kocka, vagy fél liter zöldségleves alaplé
  • só, bors

Elkészítés

  1. Aprítsd fel a hagymákat (nem kell nagyon apróra, mert úgyis leturmixolod a végén), és egy kis olívaolajon egy nagy lábasban kezdd el pirítani. Először rakd bele a vöröshagymát, majd az újhagymát és csak legvégül a fokhagymát, nehogy megkeseredjen. 
  2. A paradicsomokat hámozd meg (vagy a forróvízes módszerrel, vagy Steiner Kristóf reszelős módszerével) és amikor már finom illata van a hagymának, öntsd bele a lábasba. Lefedve rotyogtasd pár percig, majd add hozzá a konzervet is. Ha nem szereted, ezutóbbit pótolhatod friss paradicsommal is, én azért szoktam bele ilyet is rakni, mert (sajnos) a spanyol vagy az olaszországból ily módon behozott paradicsomnak sokkal finomabb íze van a hazaihoz képest.
  3. Add hozzá a fűszereket és az Erős Pistát, alaposan keverd meg és főzd tovább lefedve. Persze az lenne a legjobb, de nem várom el, hogy legyen korlátlan mennyiségű zöldségleves alapleved a fagyasztódban, tökéletesen megteszi a bioboltokban és drogériákban kapható zöldségleves kocka is. Általában fél liter forró vízben kell feloldani egyet, majd a kapott levet úgy adagold a rotyogó paradicsomhoz, hogy egy picit hígabb legyen a leves, mint amilyennek szeretnéd.
  4. Főzd még egy picit, majd vedd le a tűzről és ess neki botmixerrel. Ha túl sűrű lett, adhatsz még hozzá egy kis alaplevet.
  5. Végül egy faék egyszerűségű levesbetét: fogj egy szelet kenyeret, vagdosd kis kockákra, forró olívaolajon forgasd át párszor, picit sózd, borsozd meg és már kész is a pirított zsemlekocka! Tökéletesen illik a paradicsomleveshez, amelyet már tálalhatsz is!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a Facebookon,
ha véleményed van, szólj hozzá!
süti beállítások módosítása