...ami talán van olyan jó, mint a LEVES.-ban kapható névrokona. Paradicsomlevest annyi féle képpen lehet csinálni, mint lecsót (anyukám például a lisztes, édeskés verzióra esküszik, de ettem már fokhagymásan, oregánósan), és nem véletlenül hoztam fel ezt a példát, mert az én, nevetségesen egyszerű változtatom tulajdonképpen olyan, mintha lecsót készítenék, csak nem rakok bele paprikát, és a végén felöntöm zöldségleves alaplével.
Hozzávalók
- 4-6 szem nagyobb paradicsom
- egy konzerv hámozott egész paradicsom
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- egy szál újhagyma zölddel együtt
- olívaolaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- két teáskanál oregánó
- sok friss bazsalikom vagy 3-5 teáskanál őrölt bazsalikom
- egy késhegynyi Erős Pista (nem fontos)
- egy kocka bio zöldségleves kocka, vagy fél liter zöldségleves alaplé
- só, bors
Elkészítés
- Aprítsd fel a hagymákat (nem kell nagyon apróra, mert úgyis leturmixolod a végén), és egy kis olívaolajon egy nagy lábasban kezdd el pirítani. Először rakd bele a vöröshagymát, majd az újhagymát és csak legvégül a fokhagymát, nehogy megkeseredjen.
- A paradicsomokat hámozd meg (vagy a forróvízes módszerrel, vagy Steiner Kristóf reszelős módszerével) és amikor már finom illata van a hagymának, öntsd bele a lábasba. Lefedve rotyogtasd pár percig, majd add hozzá a konzervet is. Ha nem szereted, ezutóbbit pótolhatod friss paradicsommal is, én azért szoktam bele ilyet is rakni, mert (sajnos) a spanyol vagy az olaszországból ily módon behozott paradicsomnak sokkal finomabb íze van a hazaihoz képest.
- Add hozzá a fűszereket és az Erős Pistát, alaposan keverd meg és főzd tovább lefedve. Persze az lenne a legjobb, de nem várom el, hogy legyen korlátlan mennyiségű zöldségleves alapleved a fagyasztódban, tökéletesen megteszi a bioboltokban és drogériákban kapható zöldségleves kocka is. Általában fél liter forró vízben kell feloldani egyet, majd a kapott levet úgy adagold a rotyogó paradicsomhoz, hogy egy picit hígabb legyen a leves, mint amilyennek szeretnéd.
- Főzd még egy picit, majd vedd le a tűzről és ess neki botmixerrel. Ha túl sűrű lett, adhatsz még hozzá egy kis alaplevet.
- Végül egy faék egyszerűségű levesbetét: fogj egy szelet kenyeret, vagdosd kis kockákra, forró olívaolajon forgasd át párszor, picit sózd, borsozd meg és már kész is a pirított zsemlekocka! Tökéletesen illik a paradicsomleveshez, amelyet már tálalhatsz is!